Pierniki 2021
Mała sesja z pierwszej tury pierników już za mną - jeśli nie piekliście to polecam z całego serducha zrobić coś razem. Pieczenie pierników to wspaniała zabawa, odskocznia od standardów codzienności.
Nie sądziłam że w tym roku ta mała osóbka sama będzie już wałkować ciasto na pierniki i je wyrabiać! Poza włożeniem wykrojonych pierniczków wszystko zrobiła samodzielnie.Pierniki z tego przepisu robię od dawna. I choć najczęściej są one bez kakao, to podsyłam wam przepis w całości - jeśli lubicie bardziej brązowe - dodajcie :)
Przepis na pierniki
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki kakao (lub bez)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła lub margaryny Kasia
5 łyżek miodu płynnego (ja daję 3)
1 jajko
Na stolnicy lub w misce wyrobić wszystko i ciasto schłodzić w zamrażarce na 60 min. Ja chłodzę ok 15 min, wykrawam z ciasta ok 3-4 mm, piec ok 10 min w temperaturze 180 stopni.
Udanych wypieków!
Komentarze
Prześlij komentarz